De Nederlandse economie krimpt in november met 1,6 procent, vergeleken met een jaar geleden. Dat voorspelt De Stand van Nederland, de barometer voor de economie van Z24.nl.

Rode cijfers worden minder rood. Dat duidt op een omslag, maar voorlopig blijft de economie krimpen.

De Nederlandse economie krimpt in november met 1,6 procent, zo blijkt uit de eerste prognose voor die maand van de Stand van Nederland. De raming voor oktober is iets minder somber geworden: die gaat van -1,6 naar -1,5 procent, vergeleken met een jaar eerder.

Op veertien november aanstaande komt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met de eerste raming voor de economische groei in het derde kwartaal van dit jaar. Hamvraag is dan of de economie vergeleken met het voorgaande kwartaal net weer een klein plusje vertoont, of  niet. Maar één ding is al wel duidelijk: vergeleken met een jaar eerder blijft de economie nog royaal in de min.

Autoverkopen, uitzendercijfers: kleinere minnen

Dat de krimp langzaam uit de economie begint te lopen, blijkt inmiddels uit diverse indicatoren. De autoverkopen daalden volgens de meest recente maandprognose nog maar één procent vergeleken met een jaar geleden, aldus de Bovag. De uitzendmarkt kromp met 2,8 procent, het beste cijfer sinds februari, meldde branche-organisatie ABU.

Het elektricititeitsverbruik nam met 1,3 procent af, de kleinste daling sinds juli 2012, zegt netbeheerder Tennet.

Inkoopmanagers: orders trekken aan

Het echte optimisme komt van inkoopmanagers. De zogenoemde Nevi-index is bijvoorbeeld in september naar 55,8 punten gestegen. Bij deze index duidt een getal boven de 50 op groei. Dat is uitgesproken goed nieuws omdat deze index vóór loopt op de economie.

Ook positief is dat consumenten nu duidelijk minder somber zijn over de economie, meldde ING. Ook zijn ze minder somber over de huizenmarkt.

Inflatie bijt minder hard in koopkracht

Het ontluikende optimisme kan gevoed worden door afnemende inflatie. Het effect van de btw-verhoging een jaar geleden is inmiddels verwerkt in de prijzen. Weliswaar stegen de huren in juli fors, maar per saldo, is de inflatie gedaald van bijna 3 procent eerder dit jaar, naar 2,4 procent.

Economen verwachten een verdere daling van de inflatie. Daardoor stijgen de lonen in het bedrijfsleven volgend jaar voor het eerst sinds twee jaar harder dan de inflatie, verwachten economen.

Met een aantrekkende export en een lichte toename van de koopkracht lijkt economisch herstel volgend jaar in zicht. Al blijft het waarschijnlijk bescheiden. Het Centraal Planbureau houdt het voor héél 2014 op een groei van 0,5 procent, met grote slagen om de arm.

Lees ook: 

De Stand van Nederland: alles over de snelste barometer

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl